U bent hier: Inspiratie / Gebruikt u de juiste tape?

Gebruikt u de juiste tape?

De 5 meest voorkomende fouten bij het gebruik van tape

tape-gebruikU heeft het vast al wel eens gezien of zelf meegemaakt: tape die ongewenste lijmresten nalaat,  die zo hard kleeft dat die bijna niet meer af te rollen is of die helemaal niet meer kleeft. Na een tijdje buiten is uw tape helemaal verkleurd en bros geworden,…  De schilderstape die al enkele jaren in uw garage lag, heeft zowel uw muren als uw nieuw geverfde deurstijlen beschadigd.


Slechte tape, denkt u dan. De meeste klachten zijn echter toe te wijzen aan een verkeerd gebruik en een verkeerde bewaring van de tape. We zetten de meest voorkomende fouten op een rijtje.

 

tape-klachten1. De tape die u gebruikt is niet geschikt voor uw activiteiten

De keuze voor de meest geschikte tape is afhankelijk van de aard van de activiteiten in uw onderneming.

Indien u kleefband gebruikt om dozen te sluiten, hangt de keuze voor de juiste verpakkingstape af van de wijze waarop u uw goederen wil transporteren, de kwaliteit van de kartonnen dozen, de tijd van opslag, de temperatuur en de levensduur van uw verpakking.  Verpakkingstape die loskomt tijdens transport kan leiden tot goederenverlies, schade aan uw producten en klachten.

Wanneer u tape gebruikt in uw productieproces, kan een ongeschikte tape uw productieproces vertragen en uw goederen beschadigen, wat extra kosten met zich meebrengt. 

Het is dus erg belangrijk om de technische eigenschappen van de tape na te gaan, alvorens die toe te passen in nieuwe projecten in uw onderneming.

klachten-tape

2. Niet voldoende aandrukken

De meeste kleefbanden zijn ‘pressure sensitive’. Dit betekent dat de kleefkracht pas actief wordt als de tape goed wordt aangedrukt.  Zeker bij machinale toepassingen dient men ervoor te zorgen dat de aandrukrollen goed onderhouden worden.

Een kleefband die niet voldoende wordt aangedrukt zal na een tijdje loskomen.

 

 

tape-bewaring

3. Bewaring

Kleefband dient op een donkere en droge plaats bewaard te worden, weg van vocht en UV-licht en op kamertemperatuur. U bewaart de tape best in de doos waarin u ze heeft ontvangen. De rollen moeten rusten op de rand van de tape (dus met de kokers rechtop), tenzij anders aangeduid op de verpakking.  Linerpapier (dit is het materiaal dat soms tussen de rollen verpakt zit) mag niet verwijderd worden, dit papier zorgt ervoor dat de rollen niet aan elkaar kleven.

Tape heeft geen oneindig lange bewaartermijn. Doorgaans wordt aangeraden de bewaartermijn van 1 jaar niet te overschrijden.  Het lotnummer op de verpakking vermeldt meestal de productiedatum.  Bij de aankoop van tape dient u er dan ook op te letten de bestelhoeveelheid te beperken tot maximum het jaarverbruik.

 

 tape-klachten4. Temperatuur

Net zoals u tape moet bewaren op kamertemperatuur wordt ook aangeraden de tape aan te brengen op kamertemperatuur. Bij een te lage temperatuur wordt de lijmmassa niet actief. Een te hoge temperatuur doet de lijmmassa smelten waardoor de lijmlaag dunner wordt en de kleefkracht vermindert.

Er bestaan specifieke tapes die bestand zijn tegen extreme temperaturen, bijvoorbeeld  kleefband voor diepvriestoepassingen en hittebestendige tape.


tape-onderhoud5. Onderhoud

Versleten mesjes geven geen mooi resultaat. Messen en andere onderdelen van dispensers zijn doorgaans apart verkrijgbaar, zodat u niet meteen een nieuwe dispenser hoeft aan te kopen.

Wanneer u automatisch tape aanbrengt, is het belangrijk uw machine goed te onderhouden. Ook hier geldt dat de messen regelmatig vervangen dienen te worden. Verwijder regelmatig de lijmresten van de kleefkoppen  en de aandrukrollen. Zo verlengt u de levensduur van uw machine en heeft u geen onverwachte stilstanden door slijtage.

 

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht

Tape en toebehoren

Tape en tape dispensers, afrolsystemen, dozen vormen, dozen sluiten

Meer info

Wikkelen

Folie en foliedispensers, horizontale wikkelaars, palletwikkelaars

Meer info

Omsnoeren

Omsnoeringsband, toebehoren, apparaten en omsnoeringsmachines

Meer info

Krimpverpakken

Krimpfolie (PE, PVC en POF),
hoeklassers en krimptunnels

Meer info