U bent hier: Inspiratie / Een stabiele pallet als basis voor ladingzekering

Een stabiele pallet als basis voor ladingzekering

Om uw palletten schadevrij te vervoeren is het noodzakelijk dat de lading op de juiste manier wordt vastgezet. Maar dit is niet voldoende. Een goede ladingzekering vereist in de eerste plaats een stevig verpakte pallet. Anders gezegd, een stabiele pallet vormt de basis voor een goede ladingzekering.

Wat is een stabiele pallet?

ladingzekeringTijdens wegtransport ondergaan de palletten in de laadruimte diverse krachten. Plots remmen of een scherpe bocht nemen, doen de palletten verschuiven of vervormen. In maritiem transport zijn de krachten nog extremer. Het vastleggen van de palletten (ladingzekering) zorgt ervoor dat ze niet kunnen verschuiven. Een stabiele pallet zorgt ervoor dat de goederen op de pallet niet vervormen. Een vervormde pallet leidt praktisch altijd tot problemen.
 


Waarom is dit zo belangrijk?

Palletstabiliteit PalletstabilisatieDe kost van non-conformiteit of non-kwaliteit van een palletverpakking wordt vaak onderschat. Overtredingen op de wetgeving ladingzekering kunnen bijzonder duur uitvallen. Beschadigde goederen veroorzaken tijdsverlies en extra kosten. U moet herproduceren of herverpakken, er is schade aan de vrachtwagen, men loopt kwetsuren op bij het lossen,… De indirecte gevolgen zijn vaak niet in geld uit te drukken: ontevredenheid van uw klant, negatieve publiciteit, te late levering,…

Voorkomen is beter dan genezen. Door een betere palletstabilisatie vermindert u de hierboven vermelde risico's en de bijhorende ‘verborgen kosten’.


Hoe bekom je een stabiele pallet?

De volgende factoren zijn bepalend voor een goede palletstabiliteit :

1. Het stapelpatroon

De manier waarop u de goederen op de pallet stapelt, is bepalend voor de stabiliteit. Zeker als het om een combinatie van verschillende gewichten en afmetingen gaat.  Hoekbeschermers kunnen extra steun bieden maar zijn niet altijd noodzakelijk.

palletApalletBpalletC

2. De gebruikte rekfolie

Niet elke rekfolie is geschikt voor het verpakken van uw goederen. Zijn uw goederen licht, zwaar, samendrukbaar, moeten ze nog drogen, krimpen ze nog of expanderen ze na het verpakken?

ladingzekering

3. Het correct aanbrengen van de rekfolie

Folie is een technisch product. Een verkeerdelijk gebruik geeft onvoldoende bescherming tijdens transport. De folie kan zelfs uw goederen beschadigen, een mooi voorbeeld hiervan zijn ingedeukte kartonnen dozen.

Teveel rekfolie verbruiken geeft een dure verpakking. Te weinig rekfolie of een verkeerde folie gebruiken geeft kans op beschadiging tijdens transport. Het is nochtans mogelijk om het folieverbruik zo laag mogelijk te houden, en toch een stabiele pallet te bekomen. Namelijk door de folie correct aan te brengen, hetzij manueel, hetzij machinaal.

Met handrollen mag je niet gewoon rond je pallet lopen, de folie moet effectief uitgerokken worden zodat de folie rond de pallet spant (daarom heet het ook ‘rek’folie). Dit vraagt wel enige inspanning.  Indien u machinaal wikkelt, is het belangrijk om rekfolie en wikkelaar op elkaar af te stemmen voor een optimaal en kostenbesparend resultaat.

folie handrollen wikkelaar

Terug naar nieuwsoverzicht

Tape en toebehoren

Tape en tape dispensers, afrolsystemen, dozen vormen, dozen sluiten

Meer info

Wikkelen

Folie en foliedispensers, horizontale wikkelaars, palletwikkelaars

Meer info

Omsnoeren

Omsnoeringsband, toebehoren, apparaten en omsnoeringsmachines

Meer info

Krimpverpakken

Krimpfolie (PE, PVC en POF),
hoeklassers en krimptunnels

Meer info