U bent hier: Inspiratie / Alles wat u moet weten over wikkelfolie

Alles wat u moet weten over wikkelfolie

Het wikkelen van ladingen met rekfolie wordt vaak aanzien als iets banaal waarbij men vooral gaat kijken naar de goedkoopste folieprijs. Te weinig wordt rekening gehouden met de kwaliteit en de uiteindelijke totale kostprijs van de palletverpakking.

Teveel rekfolie aanbrengen, jaagt de kosten de hoogte in. Te weinig rekfolie biedt onvoldoende bescherming. De folie verkeerd aanbrengen, geeft kans op beschadiging tijdens opslag en transport.

Het is nochtans mogelijk om folieverbruik en verpakkingskosten zo laag mogelijk te houden, en toch een stabiele palletverpakking te bekomen. Namelijk door de folie correct aan te brengen, hetzij manueel, hetzij machinaal.

Met deze tips & tricks kan u meteen aan de slag.

1. Gebruik de juiste folie

Er bestaan honderden types rekfolie, elk met hun specifieke eigenschappen. Niet elke rekfolie is geschikt voor het verpakken van uw goederen. Een rekfolie gebruiken die niet bij uw lading past, leidt onvermijdelijk tot problemen.

Kies uw rekfolie in functie van uw lading.

a) Zijn uw goederen licht, zwaar, samendrukbaar, moeten ze nog drogen, krimpen ze nog of expanderen ze na het verpakken?

b) Welke vorm heeft uw lading? Zijn uw ladingen regelmatig van vorm, of bevat uw lading veel scherpe hoeken?

palletApalletBpalletC

 c) Hoe zwaar zijn uw paletten?

Algemene richtlijnen voor standaard folie:

15 micron = heel lichte ladingen < 250kg (chips, popcorn, toiletpapier,…)
17 micron = lading < 400kg
20 micron = ladingen met onregelmatige vormen en < 650kg
23 micron = ladingen met onregelmatige vormen en zware ladingen tot 1000kg
30 micron = eerder wanneer men de lading wil beschermen tegen krassen

In vele gevallen kan een voorgerokken folie (6µ tot 12µ) de standaardfolie vervangen.

2. Positioneer de rol (kleefkant naar uw lading)

Zorg ervoor dat de klevende kant van de folie op uw goederen terechtkomt. De niet-klevende kant moet aan de buitenkant zitten, anders kleven uw paletten aan elkaar.

Welke zijde is de kleefzijde? Rol de folie een beetje af en vouw dicht. Trek nu de 2 helften uit elkaar. Indien ze aan elkaar kleven, is dit de kleefzijde van de folie.  Vouw ook eens naar de andere kant. Merkt u het verschil?

Wikkelt u manueel? Of u nu wijzerzin of tegenwijzerzin wikkelt, zorg ervoor dat u de rol juist vasthoudt, zodat de kleefkant tegen uw lading komt.

Wikkelt u machinaal? Plaats de rol folie correct in de rolhouder, zodat de klevende zijde tegen de lading wordt aangebracht. Zorg ervoor dat de folie op de juiste manier tussen de geleidingsrollen beweegt. Dit staat meestal met een sticker aangeduid op uw machine, of is terug te vinden in de handleiding van uw wikkelaar.



3. Stem uw wikkelschema af op uw lading

Wikkel voldoende aan de onderkant van de lading en zorg voor voldoende overlapping tussen de lagen folie:

1) De verbinding van de lading met de pallet is cruciaal voor het verkrijgen van een stabiele lading. Het is ten sterkste aangeraden om minstens 3 wikkelingen onderaan de voet van de lading aan te brengen en uw houten pallet goed mee in te wikkelen.

2) Bij het opwaarts en neerwaarts wikkelen, moeten de verschillende lagen folie minstens 10 cm overlappen. Ideaal is een overlapping van 20 cm.

3) Het aantal wikkelingen aan de bovenkant van de lading heeft weinig invloed op de stabiliteit. Het heeft dus geen zin daar extra wikkelingen aan te brengen.


4) Het aanbrengen van extra veel folie heeft niet altijd zo’n grote invloed op de palletstabiliteit. Integendeel, u creëert enkel een heel dure verpakking. Doe de test: wikkel uw goederen in zoals normaal, haal de folie eraf en meet het gewicht met behulp van een precisieweegschaal. Komt u boven 500g uit, dan verbruikt u hoogstwaarschijnlijk te veel folie.

4. ‘Rek’folie

Een onvoldoende uitgerokken folie veert terug door zijn elasticiteit. Resultaat: ingedeukte dozen, emmers waarvan de deksels worden opgelicht en beschadigde artikelen. Dit fenomeen is soms pas enkele uren of dagen zichtbaar na het wikkelen.

Wikkelt u manueel?   Zorg ervoor dat de folie ook daadwerkelijk uitgerokken wordt (daarom heet het ook ‘rek’folie). Het manueel aanbrengen van rekfolie is zeer arbeidsintensief en vereist de nodige spierkracht. Vaak durven operatoren de folie niet genoeg uitrekken uit vrees dat die folie zou scheuren. Met deze tips wikkelt u ergonomischer en zonder scheuren:

a) U kan voor ‘voorgerokken folie’ kiezen. Dergelijke folies behoeven minder trekkracht bij het aanbrengen en de rollen wegen ook minder zwaar.

b) Door gebruik te maken van een foliedispenser met remsysteem bekomt men een meer constante foliespanning.

c) Breng de folie  onder spanning op een afstand van minstens 50 cm van de hoek en kleef dan pas de folie op de volgende zijde. Dit vermindert de kans op scheuren.

d) Wikkelt u meer dan 15 paletten per dag, dan is de aankoop van een wikkelaar te overwegen.